Het Nieuw Amsterdamse Bos

het Nieuw Amsterdamse bos (3)

Op zoek naar een plek, waar Bertje onaangelijnd zou kunnen rondscharrelen, stuitte ik op het ‘Nieuw Amsterdamse Bos’.
Het is een doodlopend laantje met aan weerszijden bebossing, dat behoort bij de ‘Zijtak WZ’. De oppervlakte van het bos is in verhouding, dus weinig meer dan een groepje bomen, dat wortelt in een zompig stuk bouwland. Aan één kant van het asfalt staan tussen de bomen enkele bouwwerken verscholen, die doen denken aan een industriële bestemming. Verderop staat aan dezelfde kant, geheel omheind, het winnings- en verwerkingsinstrumentarium van de N.A.M. (Nederlandse Aardolie Maatschappij) Helemaal aan het eind van de laan ziet men, reeds tussen het akkerland, een hoge ijzeren toren, die immer vuur spuwt.

het Nieuw Amsterdamse bos (12)

Op onze wandeling cirkelen Bertje en ik met een grote boog om het NAM-gebied heen om daarna via het laantje of door het bos terug naar de Zijtak te slenteren. Vooral het NAM-terrein vindt Bertje erg interessant. Door de spijlen van het hek kan Bertje het terrein op, maar hij weet, dat het van mij niet mag. Uitdagend gaat hij voor het hek zitten en hij houdt in de gaten of ik mij daarvan wel bewust ben. Op het terrein zoemen en fluiten de werkzame apparaten, die Bertje dolgraag wat nader zou bekijken en -indien mogelijk- ontleden. Echter, tot mijn geruststelling blijft hij gehoorzaam en als ik om het hek heenloop, rent hij me snel achterna.

Taalwerkplaats NA (1)

Zelf ben ik meer geïnteresseerd in een rond soort fort, dat in een omheind stuk bos staat. De teksten op het hek geven meer duidelijkheid: Hier woont en werkt Mart Brok, die -onder andere- kunstmanifestaties organiseert onder de naam “Taalwerkplaats”.
De menselijke taal is voor mij één der meest boeiende vermogens, die de mens machtig is, in zowel praktische als kleurrijke zin. Tegelijkertijd is het een hele uitdaging om de fijnste nuances in menselijke taal te vangen en uit te dragen. Taal is altijd mijn passie geweest.
Het stuiten op een taalwerkplaats in het Nieuw Amsterdamse Bos was dus een zeer onverwachte verrassing.
Op het internet vond ik de website: www.taalwerkplaatsdrenthe.nl
en zo kwam ik er achter, dat er leuke en levendige dingen op het platteland van Drenthe worden georganiseerd, die men gewoonlijk vooral in de grotere steden verwacht. Naar aanleiding van deze informatie heb ik contact gezocht met Mart Brok en onlangs kon ik met hem kennismaken.
Mart blijkt een gastvrije aimabele heer te zijn, die liefhebbers van kunst en cultuur samen weet te brengen. Kunst en cultuur zijn voor hem niet alleen voorbehouden aan een elitaire groep. Het kan huizen in ieders leven. Vooral de jeugd heeft hij als leraar en regisseur betrokken bij manifestaties en in zijn huidige werkplaats biedt hij wekelijks de ruimte aan enthousiaste jongelui met een verstandelijke beperking.

Taalwerkplaats NA (8)

Ik kreeg een rondleiding in zijn domein. Wat er aan de buitenkant uitziet als een enorme ronde waterput, blijkt van binnen een mooi vormgegeven bungalow te zijn. De ronde vorm is bij de verbouwing speels en doelmatig opgepakt, wat het woord ‘rondleiding’ in dubbele betekenis waarmaakt. Het is niet erg groot, maar de omringende tuin kan op allerlei manieren bij de binnenruimte worden betrokken. De ruimte voor manifestaties maakt exposities, muziek-sessies en voordrachten mogelijk, zonder elkaar in de weg te staan. Als vanzelf komt men uit bij een kleine bar voor koffie, drankjes en hapjes. Achter de deur met het bordje ‘toilet’ is een grote halfronde hal, waar behalve toiletten voor heren en dames ook een ruim toilet is, waar een rolstoel door de deur kan.
De ommegang komt uit, waar hij begon: in de comfortabele huiskamer annex woonkeuken.
Hier dus begint op 22 september aanstaande het Nieuw Amsterdamse cultuurseizoen: Ik zal er zijn!

 

Advertenties

~ door Ineke op 19 september 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: