VAN EXLOO NAAR NIEUW AMSTERDAM

Afbeelding

Na een hoop avonturen, die zich niet zo leenden voor publicatie, zit ik eindelijk weer eens achter de tik-tafel. Mijn optrekje in Exloo was te klein en te onhandig geworden voor mijn bezigheden, vooral in combinatie met nu en dan logerende kleinkinderen.
Ik heb mijn oude beroep weer opgepakt, inmiddels bij wijze van hobby, omdat ik nog een hoop werk had liggen. Mijn nieuwe boekbinderswerkplaatsje is wat kleiner dan voorheen, maar ik voel me er als een vis in het water. Mijn laatste klant heeft 5 jaar moeten wachten op de levering van mijn werk, maar hij was niet boos: een zwerver kan nog zo ver weg reizen, hij (zij, in dit geval) komt altijd weer een keer thuis. En ik leverde hem mijn werk, als was ik geen dag weggeweest.
In de boekenwereld is inmiddels veel veranderd: De euro heeft er aardig ingehakt; internet heeft de prijzen ook behoorlijk afgeroomd; en de laatste generatie neemt op zijn vakantie 1000 boeken mee in zijn e-reader.
Boekbinden was al een bijna uitgestorven ambacht, dat meestal met kloosters in verband werd gebracht. Maar voor de generatie die nu opgroeit, is het iets pre-historisch, als een dinosaurus, een postzegel, een elpee, of een kwartje.
Zelfs mijn kleinzoon van 2 weet de teletubbies al op internet te vinden. Zijn oudere zussen hebben meer met een muis dan met een pen en vinden het gebruik van een pen zelfs buitengewoon omslachtig.
Ik ben in tien jaar een vette generatie ouder geworden.
Om niet te zeggen: een museumstuk.

Afbeelding

Er is een soort romantiek voor teruggekomen. Een huisje-op-de-hei-gevoel. Een zekere rust, die afstand creeert tussen mij en het jachtige heden. En mijn boeken hebben een voordeel: ze kunnen kreuken, maar niet crashen.

Afbeelding

Advertenties

~ door Ineke op 4 september 2013.

2 Reacties to “VAN EXLOO NAAR NIEUW AMSTERDAM”

  1. Ach weet je, de kunst van het rietdekken komt ook weer helemaal terug. Wie weet over weer tien jaar is jouw beroep opnieuw helemaal ‘hot’ en overwint de nostalgie naar het knisperend papier en de edele boekdrukkunst. Het zou me niets verbazen… 😉

    • Digitaal rietdekken zit er niet in. En onder een virtueel dak blijf je ook niet droog. Maar mensen met gevoel voor nostalgie, ja, die zullen er wel blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: